leonidio24.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυμνάσια της Κυνουρίας συνεργάστηκαν για τη διατήρηση και διάχυση της Τσακώνικης γλώσσας και του πολιτισμού 

Gymnasio Paralias Tyrou Twinning 5 2023 4
Κοινοποίηση

Στo πλαίσιο των προγραμμάτων eΤwinning “Ένα ταξίδι στον τσακώνικο πολιτισμό – A journey to Tsakonian culture” και “A magical journey through European cultures“, πραγματοποιήθηκαν στο Λεωνίδιο, τη Δευτέρα 15/5/23 στη Φάμπρικα πολιτισμού και την Τρίτη 16/5/23 στο Άστρος, στο ίδρυμα Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη δια ζώσης συναντήσεις των πέντε ελληνικών σχολείων (Γυμνάσιο Λεωνιδίου, Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού, Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα, Γυμνάσιο Άστρους και 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου Αττικής.) και διαδικτυακά των δύο ευρωπαϊκών (το σχολείο της Ισπανίας Colegio Santo Tomás de Aquino Inca, και της Ρουμανίας Școala Gimnazială Nr 30 Timișoara). Συνολικά συμμετείχαν 180 μαθητές και 20 καθηγητές. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Λεωνιδίου κ. Λυσίκατος Χ. και Άστρους κ. Καμπύλης Γ., ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Γαληνός Ιωάννης , καθώς επίσης γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τους συνοδούς καθηγητές πριν την παρουσίαση των προγραμμάτων τους περιηγήθηκαν σε σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας χώρους στο Λεωνίδιο (Πύργος Τσικαλιώτη, Αρχοντικό Τσούχλου-Αρχείο Τσακωνιάς, Εκθεσιακός χώρος Φορέα Πάρνωνα-Μουστού) και στο Άστρος (λαογραφική συλλογή του ΕΠΑΛ Άστρους καθώς και στο υπαίθριο θεματικό πάρκο ελιάς που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου, αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, όπου ενημερώθηκαν για τη Δεύτερη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που έγινε πριν 200 χρόνια στον ιστορικό αυτόν τόπο).

Οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν τα σχολεία τους, τη δράση τους στο πρόγραμμα αναφορικά με τη θεματική της τσακώνικης Αρχιτεκτονικής, του τσακώνικου χορού, της τσακώνικης γλώσσας, των τσακώνικων υφαντών καθώς και το e-book και το πολυμεσικό υλικό για την Τσακώνικη διάλεκτο, που δημιούργησαν. Όλοι οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια kahoot σχετικά με τις θεματικές και παιχνίδια με ηλεκτρονικές κάρτες, στο οποίο οι μαθητές από κάθε σχολείο διαγωνίστηκαν στα Τσακώνικα ενώπιον κριτικής επιτροπής που την αποτελούσαν μαθήτριες από το Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού που μαθαίνουν τη γλώσσα! Μαθήτριες από το Ίλιον και τον Τυρό παρουσίασαν σύντομο δρώμενο με θέμα την Τσακώνικη διάλεκτο.

Ήταν η πρώτη φορά που όλα τα Γυμνάσια της Κυνουρίας με συνοδοιπόρους το Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου και τα ευρωπαϊκά σχολεία συνεργάστηκαν με στόχο την διατήρηση και διάχυση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα της Τσακώνικης γλώσσας και πολιτισμού! Μαθητές και εκπαιδευτικοί εργάστηκαν με μεράκι, απόλαυσαν κάθε στιγμή του προγράμματος και ένιωσαν ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Φάμπρικα πολιτισμού και το Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις μας καθώς επίσης την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Νότιας & Βόρειας Κυνουρίας. Ευχαριστούμε πολύ τους δημάρχους κύριο Χ. Λυσίκατο και Γ.Καμπύλη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύριο Γαληνό Ιωάννη , και τον πατέρα Πετρή Γεώργιο που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Επίσης ευχαριστούμε θερμά μαθητές και καθηγητές που εργάστηκαν πολύ για να πραγματοποιηθεί αυτή η διημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Φορολογία: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο έως το τέλος του έτους

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τον σχολικό εκφοβισμό

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Παράταση μέχρι 29 Φεβρουαρίου – Τι ισχύει με το κλιμακωτό πρόστιμο