leonidio24.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κυνουρία αποκτά ισχυρό Brand Name

C83ed0d247705b6c616936c7fb025d92 L
Κοινοποίηση

Fam Trip Επιμελητηρίου Αρκαδίας με την Αιγίδα των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας.

Με αφετηρία την Παραλία Τυρού, έναν πανέμορφο οικισμό που δροσίζεται από το θαλασσινό αεράκι του Μυρτώου, ξεκινά το οδοιπορικό μας στην μοναδική Κυνουρία.

Επίσκεψη στον Άγιο Πέτρο, ορεινό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, πνιγμένο στο πράσινο.

Με πρώτο σταθμό τον Άγιο Πέτρο που διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ταβέρνες, καταστήματα με τοπικά προϊόντα διαπιστώσαμε ότι αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού καλύπτει όλες τις προτιμήσεις.

Σημαντικά αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε ήταν ο Πύργος του Τρικαλίτη, η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πλατεία, το ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του ο Πύργος του Αγά, του 18ου αιώνα, το παλιό ταπητουργείο και τα πανέμορφα καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών στο παραδοσιακό εργαστήρι «ΜΑΛΕΒΟΣ».

kin1

*Παραδοσιακά ζυμαρικά «Μαλεβός»

Μέσα από το χωριό Άγιο Ιωάννη φτάσαμε στο χωριό Πλάτανος.

kin2

Ο Πλάτανος είναι το γραφικό, μικρό χωριό στην νοτιοανατολική πλευρά του Πάρνωνα, 450 μ. από τη θάλασσα και 180 χλμ. από την Αθήνα. Το χωριό είναι παραδοσιακό και πραγματικά διάσημο για το νερό του. Επισκεφθήκαμε τον παλιό νερόμυλο και την πέτρινη βρύση. Στην περιοχή υπάρχει το Σπήλαιο του Σωτήρος και το φαράγγι της Λεπίδας.

kin3

Επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού

Στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού έγινε παρουσίαση του προορισμού της Νότιας Κυνουρίας από τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νότιας Κυνουρίας, κ. Μιχάλη Σωτηρόπουλο, τον ΑντιδήμαρχοΤυρού, κ. Κώστα Μανούσο, τον Πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Σαμπράκο, τον Πρόεδρο ΔΗΚΕΝΚ, κ. Χριστόφορο Ντουζένη, τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Τυρού, κ. Νικήτα Εγγλέζο, τον ιδρυτή της Κοιν.Σε.Π «Α χωρά Νάμου» κ. Δημήτρη Λαλουδάκη και την Ελένη Μάνου.

Γνωριμία με την τοπική κουζίνα της Κυνουρίας

Το γεύμα στη Ζαρίτσα, παραδοσιακή ταβέρνα του «Τάσου» ήταν ένα γαστριμαργικό ταξίδι στην τοπική κουζίνα με γεύσεις παραδοσιακές, αυθεντικές που απογείωσαν τις αισθήσεις μας.

kin4

Επίσκεψη στο Λεωνίδιο και στο φεστιβάλ, θεσμός, «Μελιτζάζ».

Το Λεωνίδιο είναι ένας ιστορικός τόπος και ως παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Διαθέτει το αναγνωρισμένο προϊόν Π.Ο.Π. Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου ενώ οι κάτοικοί του μιλούν ακόμα την υπό εξαφάνιση- Τσακώνικη γλώσσα.

Στο Λεωνίδιο σήμερα σώζονται 3 από τα μεγαλοπρεπέστερα προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου . Ο πύργος Τρικαλιώτη (1808) και το αρχοντικό του Πολυτίμου (1816) είναι διατηρητέα μνημεία. Το τρίτο σημαντικό κτίριο είναι το αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807), που βρίσκεται στα Βόρεια του οικισμού.(Πύργος Σκαλιώτη)

Στο Λεωνίδιο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ζήσουμε από κοντά το μοναδικό φεστιβάλ Τσακωνιάς «Μελιτζάζ» το οποίο διοργανώθηκε για 9η χρονιά.

kin5

Στα πλαίσια του «Μελιτζάζ» πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Φάμπρικα Πολιτισμού», εκδήλωση Αδελφοποίησης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας με τον ιταλικό Δήμο Μαρτάνο. Ακολούθως έγινε αποκάλυψη του γλυπτού που δώρισε ο Δήμος Μαρτάνο στον Δήμο Ν. Κυνουρίας και τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας, Piazza Martano.

kin6

Στη συνέχεια στην πλατεία Μητρόπολης, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους La Notte della Taranta, συναυλία με Παραδοσιακά Κάτω Ιταλίας και ταραντέλα. Το φιλοξενούμενο συγκρότημα από το Martano δημιουργήθηκε από επιλεγμένους μουσικούς και χορευτές από την Ορχήστρα “La Notte della Taranta”. Παρουσίασαν τραγούδια από την παράδοση της Κάτω Ιταλίας, με χαρά και μελαγχολία, με ρυθμό και χορό, με ταραντέλα. Το «La Notte della Taranta» είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Ιταλία και ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη λαϊκή κουλτούρα στην Ευρώπη. Διαδραματίζεται στο Σαλέντο από το 1998 με στόχο την εκ νέου ανακάλυψη και αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής του Σαλέντο και τη συγχώνευσή της με άλλες μουσικές γλώσσες, από την παγκόσμια μουσική μέχρι τη ροκ, από την τζαζ έως τη συμφωνική. Κάτι σαν μεγάλο Μελιτζάzz !!

Επόμενος σταθμός η πλατεία Μερικάκη όπου το progressive ντουέτο Kadinelia προσέφερε ένα μουσικό ταξίδι όπου οι διαχρονικοί ήχοι της Ελλάδας μεταμορφώνονται σε κάτι νέο, μέσα από τις σαγηνευτικές μελωδίες της ακουστικής κιθάρας και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών.

kin7

Μουσική τους ταυτότητα είναι ο εμπλουτισμός της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με στοιχεία μπλουζ και ροκ, σε ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό ηχητικό τοπίο, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.

Ακολούθησε σε κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου Dj set με μουσικές ρυθμικές και χορευτικές από τον DJ Χρήστο Αρέστη οι οποίες μετέτρεψαν τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σ’ ένα μεγάλο υπαίθριο bar.

Επίσκεψη στο Παράλιο Άστρος και ξενάγηση στην πόλη από τον Γιώργο Καραγιάννη , μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «5ΕΝΤΕ».

kin8

Το Παράλιο Άστρος αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά καλοκαιρινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές για κάθε προτίμηση, παραλίες χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά και δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι το γραφικό φυσικό λιμάνι αλλά και το επονομαζόμενο από τους ντόπιους «Νησί» με την απίστευτη θέα στον Αργολικό κόλπο.

kin9

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παράλιο Άστρος, έγινε παρουσίαση του προορισμού Βόρειας Κυνουρίας στο ξενοδοχείο «Astros Beach».

Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννη Τρουπή, τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Γιώργο Καμπύλη την Πρόεδρο των καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας κ. Βίβιαν Μανωλέσου και άλλους φορείς του τόπου.

kin10

Τελευταίος σταθμός το Ξηροπήγαδο.

Η παραλία του Ξηροπήγαδου είναι ένας τόπος ηρεμίας, η παραλία είναι με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά και η περιοχή διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία.

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής αναφερόμενος στο ταξίδι εξοικείωσης προβολής του προορισμού της Αρκαδίας δήλωσε:

«Στο Fam Trip επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά την εξαιρετική συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Αρκαδίας με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση με τους Δήμους μας ότι οι κοινές δράσεις για την προώθηση των τουριστικών προϊόντων της Κυνουρίας λειτουργούν αναπτυξιακά και κοινωνικά για το σύνολο της Αρκαδίας. Κάνουμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Όραμά μας να γίνει η Αρκαδία παγκόσμιο τουριστικό brand name».

reporter.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σάρκα και οστά παίρνει το Οpen Μall στο Λεωνίδιο

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο – Κλειστά τα σχολεία στον Δ. Ν. Κυνουρίας

Κάλεσμα προς τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και παραγωγούς τοπικών προϊόντων από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας