leonidio24.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Καμπανάκι» έγκαιρης αντιμετώπισης της «Μύγας της Ασίας» σε ορεινές και πεδινές καλλιέργειες κερασιάς

Myga Kerasia
Κοινοποίηση

Άμεσες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της «Μύγας της Ασίας», η οποία φέτος εκτός από ορεινές καλλιέργειες κερασιάς έχει επεκταθεί και σε πεδινές, συστήνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης το οποίο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων – Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, εξέδωσε σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων.

Αναλυτικότερα, στις οδηγίες που περιέχονται στο εν λόγω δελτίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

ΜΥΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae)

► Από τα ευρήματα της 22/5/2023 σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις συλλογές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα (145 m υψόμετρο), φαίνεται ότι η Μύγας της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) δεν είναι πρόβλημα μόνο των ορεινών περιοχών καλλιέργειας κερασιάς. Ελέγξτε σχολαστικά τους αγρούς σας, ειδικά στις περιπτώσεις που έχετε όγκο παραγωγής που μπορεί να εμπορευτεί και έχετε αποφύγει τις ζημίες από σχίσιμο ή μονίλια λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου.

► Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει. Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου.

► Για την ανίχνευση προνυμφών εντός των καρπών, όταν η προσβολή δεν είναι ευδιάκριτη (αρχικά στάδια), συλλέγονται τυχαία 50 με 80 φρούτα και τα τοποθετούμε σε πλαστική τσάντα που διαθέτει σύστημα κλεισίματος. Τα φρούτα συνθλίβονται ελαφρά και προστίθεται ένα φλιτζάνι υδατικό διάλυμα ζάχαρης (1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εάν στους καρπούς υπάρχουν προνύμφες αυτές θα πλέουν στην επιφάνεια ενώ τα φρούτα θα καθίσουν στον πυθμένα. Η μέθοδος δείχνει την παρουσία προνυμφών εντόμων στα φρούτα, δεν καθορίζει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο. Στην περίπτωση που βρεθούν προνύμφες στα δείγματα των καρπών θα πρέπει να ακολουθήσει εντατικότερη παρακολούθηση του οπωρώνα (τοποθέτηση παγίδων, συλλογή και επώαση καρπών για την εμφάνιση νυμφών και ενηλίκων) ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.

►Το θηλυκό έντομο ωοτοκεί και σε πεσμένους καρπούς, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση ή το θάψιμό τους. Μετασυλλεκτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του εντόμου από προσβεβλημένους καρπούς.

phgh\argos24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τα 7 προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει κάτω από 50% επάρκεια και εξαρτάται κυρίως από τις εισαγωγές

Νέα κινητοποίηση για το μπλόκο του Άστρους Κυνουρίας

Εντός του Ιουνίου οι πρώτες εκκαθαριστικές πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων της βιολογικής γεωργίας και των αυτόχθονων φυλών