leonidio24.gr
ΛΕΩΝΙΔΙΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάσχα: Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Λεωνίδιο

Oip (3)
Κοινοποίηση

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο, είναι μια εμπειρία ιδιαίτερα ξεχωριστή και αξίζει να το ζήσετε. Κάθε χρόνο η Νότια Κυνουρία κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα και από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Το Λεωνίδιο είναι γνωστό για τις μοναδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο εορτασμού του Πάσχα.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Πέμπτη μπορείτε να συμμετέχετε στις ιερές ακολουθίες που ξεκινούν στις 19:30 στις ενορίες του Λεωνιδίου.

Μεγάλη Παρασκευή

Τελείται η Ιερά Αποκαθήλωσις στις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου, από 09.00-12.00.

Στα μοναστήρια της Έλωνας και της Σύντζας, η Αποκαθήλωση τελείται το μεσημέρι.

Το βράδυ, μετά τη λειτουργία, περίπου στις 22:00, οι πέντε Επιτάφιοι ξεκινούν από τις εκκλησίες και συναντώνται στην Πλατεία Ηρώων.

Ο επιτάφιος της Μητρόπολης συνοδεύεται από τη Δημοτική Φιλαρμονική και από τους γύρω δρόμους περνούν οι επιτάφιοι της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη, των Τριών Ιεραρχών και της Αγίας Αικατερίνης για να συναντηθούν όλοι στο Ηρώο της πόλης.

Μεγάλο Σάββατο

Στον εξωτερικό χώρο της Φάμπρικας Πολιτισμού και ώρα 10.30 π.μ., μικροί και μεγάλοι θα δουν από κοντά το μεγάλο αερόστατο με το “ΜΗΝΥΜΑ” που θέλουμε να ανέβει ψηλά στον ουρανό. Ένα μοναδικό πάντρεμα του παραδοσιακού εθίμου με την ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν μέσα από αυτό.

Στις 23:00, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία της ενορίας του, γεμάτος ένταση και αναμονή. Γύρω σκοτάδι. Πλησιάζει η μεγάλη στιγμή της Αναστάσεως. Η γραφική κωμόπολη του Λεωνιδίου, μετατρέπεται σ’ ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Τα μεσάνυχτα, 800-1.000 αερόστατα «ξεκολλούν» από τη γη, για να ταξιδέψουν προς τ΄ αστέρια. Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Αναστάσεως επικρατεί σχετική νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι.Οι φωτιές από τις κολλημάρες των αεροστάτων πολλές φορές γίνονται ορατές μέχρι τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα περίπου στις 11.00, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας ,στήνει στον κήπο του παλαιού Δημαρχείου, σούβλες και φιλεύει όλους τους επισκέπτες με κρασί, νόστιμους μεζέδες, κόκκινα αβγά και λαμπροκούλουρα.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 19.00 στην Ακολουθία της Αγάπης, στην πλατεία 25ης Μαρτίου, το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο.

Στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα Λεωνιδίου φτάνει στην πλατεία με πανέρια γεμάτα ντόπια προϊόντα και τραγουδώντας τσακώνικα τραγούδια. Το παραδοσιακό γλέντι ξεκινά με ζωντανή μουσική και πέταγμα εκατοντάδων αεροστάτων για τελευταία φορά μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Πηγή: arcadiaportal.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καταργήσεις δημοτικών τελών για συντάξεις ως 12.000 ευρώ ζητούν συνταξιούχοι στην Αρκαδία

Το μεταγραφικό πάρε – δώσε της Α’ Αρκαδίας

Αποκατάσταση παλαιού ελαιοτριβείου Τυρού – Μετατροπή σε κέντρο Πολιτιστικών και Ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων