Συμφωνίες για Κατάπαυση του Πυρός στη Μαύρη Θάλασσα
Μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Ριάντ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν επιτύχει ξεχωριστές συμφωνίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία, που αφορούν την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων και να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν στην άρση περιορισμών, αν όχι κυρώσεων, που αφορούν αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσία επιβεβαίωσε την αποδοχή της συμφωνίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, διατυπώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν αρθούν οι υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Επιπλέον, η Μόσχα διαμηνύει τη σημασία της διατήρησης του ελέγχου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να μεταφερθεί στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με την Ουκρανία να θεωρεί ότι η εκεχειρία τίθεται σε εφαρμογή αμέσως. Ο Ζελένσκι εξέφρασε τη δυσπιστία του απέναντι στον Πούτιν και προανήγγειλε ότι θα αιτηθεί από τον Τραμπ στρατιωτική βοήθεια, εφόσον η Μόσχα παραβιάσει την συμφωνία.
Όροι της Συμφωνίας και Προστασία Ναυσιπλοΐας
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας, εξασφαλίζοντας τη διέλευση των εμπορικών πλοίων και τον τερματισμό στρατιωτικών επιθέσεων στην περιοχή. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η συμφωνία θεωρείται θετική κίνηση αλλά επεσήμανε ότι «εάν υπάρξει ρωσική παραβίαση, θα ζητήσουμε νέες κυρώσεις και όπλα».
Αναφερόμενος στη συνεννόηση, ο Ζελένσκι τόνισε ότι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία συμφώνησαν ότι «τρίτα μέρη», όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επιβλέψουν πτυχές μιας πιθανής εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Κατάσταση στο Πυρηνικό Εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν επιπλέον μέτρα που αποσκοπούν στην παύση των επιθέσεων σε ρωσικές και ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις για μια περίοδο 30 ημερών, η οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως διυλιστήρια πετρελαίου, αγωγοί φυσικού αερίου, καθώς και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την προστασία των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, υποδομές που θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο και η Μόσχα έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για επιθέσεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Η ρωσική προεδρία επεσήμανε ότι αν υπάρξει παραβίαση της συμφωνίας, η άλλη πλευρά θα μπορεί να θεωρήσει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης των όρων της. Ομοίως, η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί με κοινή συμφωνία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Μόσχα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες «τρίτων χωρών» να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών. Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η κοινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια δεν είναι αποδεκτή, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του σταθμού.