leonidio24.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣΚΟΙΝΩΝΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοβαρά προβλήματα από την υγειονομική υποστελέχωση

Ky Samhs
Κοινοποίηση

Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες και τις δομές Υγείας αναδεικνύονται σε Κεφαλονιά και Λεωνίδιο.

«Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Σάμης Κεφαλονιάς.

Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «λίγοι μόνο μήνες είναι αρκετοί για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημόσια Υγεία στην Κεφαλονιά, μια συνθήκη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ασθενείς.

Ένα νοσοκομείο στο Αργοστόλι πλήρως υποστελεχωμένο, ένα “νοσοκομείο” στο Ληξούρι που έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, ένα Κέντρο Υγείας στη Σάμη με ελάχιστο προσωπικό, εγκαταλελειμμένα Περιφερειακά Ιατρεία, 2 ασθενοφόρα και κατοίκους που πολλές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες λόγω των πολυάριθμων ελλείψεων. Αυτή είναι η κατάσταση που συνθέτει την εικόνα της πλήρους διάλυσης της Δημόσιας Υγείας στην Κεφαλονιά, ένα νησί το οποίο έχει περισσότερους από 35.000 κατοίκους, χιλιάδες επισκέπτες και τεράστιες αποστάσεις (μιας και μιλάμε για το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου).

Η κατάσταση που επικρατεί διαπερνά όλες τις βαθμίδες της Υγείας. Στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου υπηρετεί για ολόκληρη την Παθολογική Κλινική ένας μόνιμος γιατρός, ενώ τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται και στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Η λύση που δίνεται στην υποστελέχωση δεν είναι ούτε προσλήψεις, ούτε κίνητρα στους υγειονομικούς προκειμένου να εργαστούν στο νοσοκομείο, αλλά η μετακίνηση αγροτικών ιατρών από το Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού προκειμένου να μπαλώσουν όπως-όπως τα κενά στο νοσοκομείο. Η κατάσταση αυτή, πέραν του ότι αφήνει εκτεθειμένο τον νέο ιατρό ο οποίος δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμα για αυτή τη δουλειά, αφήνει και εντελώς απογυμνωμένο τόσο το Κέντρο Υγείας, όσο και τα Περιφερειακά Ιατρεία από τα οποία δεν λειτουργεί σχεδόν κανένα.

Με 19 αγροτικούς να υπηρετούν τη θητεία τους, λειτουργεί ολοκληρωμένα μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο (αντί για 12 που θα έπρεπε), ενώ μια ακόμα συνάδελφος μετακινείται μεταξύ Κέντρου Υγείας Σάμης και Νοσοκομείου Αργοστολίου (με αποκλειστικά δικά της έξοδα) έπειτα από την υποχρεωτική μετακίνηση που διέταξε μόλις πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, μετά από πιέσεις του διοικητή του νοσοκομείου. Σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις χθες, με νέο έγγραφο μας ενημερώνουν για την προσεχή μετακίνηση ενός ακόμα συναδέλφου από το Κέντρο Υγείας, αυτή τη φορά στο Νοσοκομείο του Ληξουρίου (μια απόσταση σχεδόν μίας ώρας), ενός νοσοκομείου το οποίο απαξιώνεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει καταλήξει να λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας, με αρκετούς συναδέλφους να παραιτούνται καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν».

«Απαιτούμε να εργαζόμαστε υπό ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες, στις θέσεις που κατέχουμε και να μη γινόμαστε έρμαια μιας υποτιθέμενης προσπάθειας κάλυψης των ελλείψεων η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιωνίζει την ισχύουσα επικίνδυνη κατάσταση. Δεν δεχόμαστε να τίθεται σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική υγεία ούτε η δικιά μας ούτε των ασθενών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που βιώνουν τις ίδιες συνθήκες σε όλη τη χώρα και καλούμε τόσο αυτούς όσο και την τοπική αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να πάρουν θέση διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ», καταλήγουν.

Έλλειψη προσωπικού και στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου

«Είναι η πολλοστή φορά που η “Λαϊκή Συσπείρωση” παρεμβαίνει και αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου. Υπενθυμίζουμε το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού όλων των κλάδων εδώ και πολλά χρόνια. Από τις 35 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 17. Οι ελλείψεις είναι τραγικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν τρεις από το προσωπικό των ασθενοφόρων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τέσσερις οδηγοί και διασώστες και μάλιστα οι τρεις από αυτούς απολύονται τέλη Δεκέμβρη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας.

«Στις 13/7 η Υγειονομική Περιφέρεια έστειλε τρεις στρατιωτικούς για να υπηρετήσουν ως οδηγοί των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, χωρίς καμιά εκπαίδευση, χωρίς να τους εξασφαλίσουν στοιχειώδεις συνθήκες διαμονής και με εντολή να φορούν στρατιωτική στολή εν ώρα υπηρεσίας. Μήπως είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν το γνωρίζουμε;», τονίζει και προσθέτει:

«Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί άμεσα η αντιεπιστημονική και επικίνδυνη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί κλπ.).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.
  • Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της Σχολής Διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” παρεμβαίνει και μέσω του Δήμου Νότιας Κυνουρίας για την άμεση επίλυση του θέματος (έχουμε κατ’ επανάληψη φέρει τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την πλειοψηφία) αλλά και ταυτόχρονα ενημερώνει τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ). Ήδη, όπως ενημερωθήκαμε, έγινε τηλεφωνική παρέμβαση από την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ στο γραφείο του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη για την αμεσότατη επίλυση του θέματος.

Η κραυγή αγωνίας που εκφράστηκε από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας και δημοσιεύθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο πρέπει να κινητοποιήσει όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και όλο τον λαό.

Θα είμαστε πάντα κοντά στα λαϊκά προβλήματα για την ανακούφιση του λαού και των υγειονομικών, αλλά και για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση».

902.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το μεταγραφικό πάρε – δώσε της Α’ Αρκαδίας

Αντιδράσεις αγροτικών γιατρών στο Λεωνίδιο

Δωρεάν μαθήματα beach tennis και tennis και τουρνουά beach Volley & beach tennis στην παραλία Πλάκας τον Αύγουστο