leonidio24.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στις 13 Φεβρουαρίου στην Σαντορίνη: Ανατριχιαστικές στιγμές με το ποτήρι που έτρεμε για 3 ώρες – Ανησυχία για πιθανές καταρρεύσεις

Κοινοποίηση

Σεισμική Δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Η Επιστημονική Ανάλυση

Η Σαντορίνη, γνωστή για την απαλή της ομορφιά και το μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο της, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο σοβαρών σεισμικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμη Λέκκα, η περιοχή κατέγραψε πάνω από 20.000 σεισμούς μέσα σε 25 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολόμπο.

Ο κύριος Λέκκας αναφέρθηκε στην εκπομπή «Newsroom», όπου δήλωσε ότι μία από τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες ήταν η 13η Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή, η περιοχή παρουσίασε αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα για σχεδόν τέσσερις συνεχόμενες ώρες. «Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που ένα ποτήρι στο τραπέζι έτρεμε για τρεις ώρες. Υπήρχε φόβος για πιθανή μερική κατάρρευση σε ορισμένες περιοχές», εξήγησε. Ευτυχώς, η κατάσταση εκτονώθηκε ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν.

Ανησυχίες για Σεισμό

Καθώς οι σεισμικές δονήσεις συνέχισαν, οι επιστήμονες ανησυχούσαν για ενδεχόμενο σεισμό μεγέθους από 6 έως 6,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα, από την αρχή είχε διαπιστωθεί ότι τα φαινόμενα υποδεικνύουν μία διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια σεισμική δραστηριότητα. «Αυτός ο φόβος ήταν πραγματικός και η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση», πρόσθεσε.

Επιστημονική Παρακολούθηση και Κλοπή Εξοπλισμού

Ένα επιπλέον θέμα που θίχθηκε από τον κύριο Λέκκα είναι η κλοπή πολύτιμου εξοπλισμού από το σεισμολογικό σταθμό της περιοχής, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα παρακολούθησης των φαινομένων. «Η απώλεια ενός σταθμού αξίας 30.000 ευρώ μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς στερεί από την κοινωνία ζωτικές πληροφορίες», τόνισε με έμφαση.

Η Κλιματική Κρίση και οι Επιπτώσεις της

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ημερίδα για την «Ώρα της Γης», ο κύριος Θέκας επισήμανε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πιο σοβαρές από ότι είχαν εκτιμηθεί αρχικά. «Δυστυχώς, η κλιματική κρίση έχει εκδηλωθεί νωρίτερα από τις προσδοκίες μας. Πιστεύαμε ότι οι σοβαρές επιπτώσεις θα γίνονταν αισθητές μετά το 2030-2040, αλλά ήδη τις βιώνουμε», ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι η κοινωνία δεν έχει πλήρως κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος. «Συνεχίζουμε να σπαταλάμε πολύτιμους φυσικούς πόρους χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», κατέληξε.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ενημέρωση και τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μ. Βαρβιτσιώτης για «Blue Horizon»: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αδίκημα είναι ανθρωποκτονία – Ο 36χρονος είχε εισιτήριο

Μασκ προς ΝΑΤΟ: Η Αμερική δεν πρέπει να καλύπτει το κόστος άμυνας της Ευρώπης

Άνοιγμα σταθμών Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο από τη ΣΤΑ.ΣΥ