leonidio24.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα επικίνδυνα αποτελέσματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία και τον Λίβανο: Κίνδυνος νέας κλιμάκωσης

Κοινοποίηση

Προβληματισμός για την κατάσταση στη Συρία και τον Λίβανο

Τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία και στον Λίβανο προκαλούν ανησυχίες για μια ενδεχόμενη «νέα κλιμάκωση» στην περιοχή, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ιερουσαλήμ.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, η Κάλας ανέφερε: «Οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να είναι αναλογικές. Τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία και στον Λίβανο μπορεί να προξενούν νέα κλιμάκωση». Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Συρία αυτή τη στιγμή δεν επιτίθεται στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές ενδεχομένως να τροφοδοτούν τη ριζοσπαστικοποίηση κατά του Ισραήλ.

Η Κάλας, η οποία επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε πως αυτές οι ενέργειες δεν είναι απαραίτητες». Η διαδικασία της κλιμάκωσης προκαλεί φόβους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα εδάφη της Συρίας, με την αιτιολογία ότι επιδιώκει να αποτρέψει την πτώση των όπλων στα χέρια των νέων αρχών, τις οποίες χαρακτηρίζει «τζιχαντιστές». Σημειώνεται ότι η ισραηλινή διπλωματία αποκαλεί τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, «λύκο με προβιά προβάτου».

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί παρουσία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του συριακού Γκολάν, περιοχή που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 και έχει προσαρτηθεί από το 1981. Οι νέες αρχές της Συρίας καταγγέλλουν τις ισραηλινές ενέργειες ως κομμάτι μιας εκστρατείας κατά του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας.

Η Κάλας επικεντρώθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας και της επίτευξης της ειρήνης στην περιοχή. «Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες με το Ισραήλ», δήλωσε, εξετάζοντας τη δυνατότητα συνεργασίας για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την πρόληψη των περαιτέρω συγκρούσεων.

Παρά την εκεχειρία που ισχύει με τη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 27 Νοεμβρίου, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις στον Λίβανο, με στόχο στρατηγικές υποδομές και μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρεται σε «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης» στην περιοχή.

Σχετικά με τη Γάζα, όπου το Ισραήλ αντέτεινε στις 18 Μαρτίου σε μια εκεχειρία δύο μηνών με επιθέσεις αέρος και χερσαίων επιχειρήσεων, η Κάλας τόνισε ως αναγκαία την επανέναρξη της κατάπαυσης του πυρός και την εξασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παρέχει στήριξη για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανασυγκρότηση της Γάζας.

Τέλος, η Κάλας υπογράμμισε την ανάγκη συζήτησης για το μέλλον της περιοχής και την απουσία ρόλου της Χαμάς σε μια μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα. «Πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσουμε για το μέλλον», δήλωσε, με στόχο την προώθηση της ειρηνικής λύσης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η διαφωνία αναφορικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ συνεχίζει να διχάζει τα κράτη-μέλη, καθιστώντας τον διάλογο αυτό ζήτημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Καραλής αγγίζει το μετάλλιο με άλμα 5.90 μ.

Μνημόσυνο Άννας Παν. Χαλιδά: Τιμώντας τη Μνήμη και την Κληρονομιά της

Ανδρέας Παπανδρέου στο ΕΡΤNews: Η Στάση Τραμπ για την Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις για τις ΗΠΑ