leonidio24.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοροελαφρύνσεις: Οδηγός αποφάσεων το καλοκαίρι, ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο

Κοινοποίηση

Δημοσιονομικές Προβλέψεις και Φορολογικές Μειώσεις στην Ελλάδα

Στην κυβέρνηση αναζητείται δημοσιονομικός «αέρας» ώστε να προχωρήσουν σε μια νέα μείωση της φορολογίας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πριν από λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον νέο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και την πολιτική ηγεσία. Εκεί, δήλωσε ότι τα οφέλη από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναμένονται σύντομα να γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες. Αυτή η δήλωση έχει πυροδοτήσει σενάρια που αφορούν τη λήψη αποφάσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Όπως προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2025, τα φορολογικά έσοδα έχουν υπερβεί τα 0,5 δισ. ευρώ. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να παρέχει μόνιμα και σταθερά επιπλέον έσοδα από την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την προώθηση μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης της φορολογίας προς τους πολίτες.

Με την πρόοδο της καλοκαιρινής περιόδου αναμένονται βελτιωμένα στοιχεία σχετικά με τον τουρισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί το 2025 για την μείωση των άμεσων φόρων, δίνοντας έμφαση στη μεσαία τάξη. Η προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας θα αφορά κυρίως εισοδήματα έως 40.000 ευρώ ανά έτος, με προτεραιότητα στη μείωση των φόρων για τα εισοδήματα μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ και στη συνέχεια, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στην υπόλοιπη κλίμακα.

Ο πρώην υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει δηλώσει ότι το 2025 προγραμματίζονται σημαντικές φορολογικές μειώσεις για τη μεσαία τάξη. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα σχετικά μέτρα στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση έχουν κινηθεί οι πρώτες δηλώσεις του νυν υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, που τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας στην περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. «Από τα νέα έσοδα θα πρέπει να ωφεληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το πρωταρχικό ζητούμενο για την οικονομική ηγεσία και δεν πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο Υπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά» δεν θα υπάρξει κίνδυνος για αυτή τη σταθερότητα. Η διαδικασία για τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025, μόλις υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο και τη δυνατότητα εφαρμογής των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η Ελλάδα περιμένει αύξηση φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη φοροδιαφυγή το 2024, καθώς και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελικές αποφάσεις. Σημαντικό είναι ότι, βάσει των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, οποιοδήποτε πλεόνασμα θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν πριν χρησιμοποιηθεί για φορολογικές μειώσεις.

Η κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία πλήττονται από την ελλιπή αύξηση της φορολογικής τους βάσης, και παράλληλα να κάνει τη φορολογική κλίμακα πιο δίκαιη μέσω του τιμαριθμικού εκσυγχρονισμού της.

Προτεινόμενα Σενάρια Φορολογικών Αλλαγών

1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ: Προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% σε 15%, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του φόρου κατά 700 ευρώ και αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος κατά 50 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας: Στόχος είναι η ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ, λόγω των αυξημένων φορολογικών βαρών που προήλθαν από την απουσία τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της κλίμακας.

3. Αύξηση του ορίου για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή: Σήμερα, ο φορολογικός συντελεστής 44% ισχύει για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Το σενάριο προϋποθέτει την αύξηση αυτού του ορίου για τη μείωση της φορολογικής πίεσης στα υψηλότερα εισοδήματα.

4. Κούρεμα τεκμηρίων: Από το 2026 αναμένεται η εφαρμογή μείωσης κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, με προοπτική σταδιακής κατάργησής τους στα επόμενα χρόνια, στοχεύοντας σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Σχεδιάζεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026, με την πιθανότητα εφαρμογής αυτής της αλλαγής και νωρίτερα, ανάλογα με τα φορολογικά έσοδα.

Όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία από την πορεία των φορολογικών εσόδων, τουλάχιστον για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου όχι αυτολεξεί ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εκδήλωση Προβολής Ταινίας για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεωνίδιου και τον Δήμο Ν. Κυνουρίας

Ρωσία: Έξι τραυματίες από επιθέσεις με drones της Ουκρανίας

Ουγγαρία: Καταδίκη 60χρονης για κακοποίηση ζώων με 100 γάτες σε ακατάλληλες συνθήκες