leonidio24.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

MSF: Η κατάσταση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη υπό την απειλή των ισραηλινών επιχειρήσεων

Κοινοποίηση

Η Ανθρωπιστική Κρίση στη Δυτική Όχθη

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) χαρακτήρισαν τη σημερινή κατάσταση των Παλαιστίνιων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ως «εξαιρετικά επισφαλή». Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, δεδομένης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις 21 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, εστιάζοντας κυρίως στην καταπολέμηση των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων. Οι επιχειρήσεις αυτές διενεργούνται από το 1967, προκαλώντας εκτεταμένες ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΗΕ, περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας αυτών των στρατιωτικών επιθέσεων. Η κατάσταση των εκτοπισμένων χαρακτηρίζεται ως “εξαιρετικά επισφαλής”, με πολλούς να υποφέρουν από έλλειψη κατάλληλης στέγης, βασικών υπηρεσιών και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Η ΜΚΟ MSF, η οποία βρίσκεται επί του πεδίου της Δυτικής Όχθης, προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως κιτ υγιεινής και επισιτιστική στήριξη, επισημαίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «στερούνται επαρκών καταλυμάτων και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας». Αξιοσημείωτο είναι ότι «η κατάσταση όσον αφορά την ψυχική υγεία είναι ανησυχητική», ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα έντονης αγχώδους αναστάτωσης.

Ο Μπρις ντε λα Βιν, επικεφαλής επιχειρήσεων των MSF, σημείωσε ότι «τόσο ευρύς αναγκαστικός εκτοπισμός και καταστροφή καταυλισμών δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες στη Δυτική Όχθη». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την άρνηση πρόσβασης στους καταυλισμούς και την καταστροφή σπιτιών και υποδομών από τις ισραηλινές δυνάμεις, τονίζοντας την ανάγκη για τερματισμό αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και ενίσχυση της ανθρωπιστικής απάντησης στην περιοχή.

Σε απάντηση στις κατηγορίες, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς αυτούς. Η επιχείρηση, γνωστή με την ονομασία «σιδηρούν τείχος», εστιάζεται κυρίως σε τρεις καταυλισμούς προσφύγων, συγκεκριμένα στους καταυλισμούς της Τζενίν, της Τούλκαρεμ και της Νουρ Σαμς. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αυτή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες με σκοπό την αποτροπή της επιστροφής των κατοίκων στις προγενέστερες καταστάσεις και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε πως επιχειρεί «στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», με στόχο την εξάλειψη όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. Ωστόσο, έχει τονιστεί ότι «ο στρατός δεν απομακρύνει τον πληθυσμό» από αυτές τις περιοχές, αλλά «επέτρεψε στους κατοίκους που ήθελαν να απομακρυνθούν από τις περιοχές των συγκρούσεων να το κάνουν με ασφάλεια», μέσω καθορισμένων σημείων διέλευσης που προστατεύονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει επίσης ότι ανακάλυψε «τρομοκρατικές υποδομές και όπλα κρυμμένα από τρομοκράτες σε περιοχές όπου διαμένουν άμαχοι» και ότι έχει καταστρέψει «εργαστήρια κατασκευής βομβών και όπλων εγκατεστημένα σε ιδιωτικές κατοικίες». Οι ζημιές στις υποδομές οφείλονται, κατά την ίδια δήλωση, στις επιθέσεις προς εντοπισμό αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη παραμένει τεταμένη και απαιτεί άμεση προσοχή και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των Παλαιστίνιων.

Όλες οι Ειδήσεις  από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέα εξέλιξη: Θάνατος του ηγέτη στρατιωτικών πληροφοριών της Χαμάς από το Ισραήλ

Συγκομιδή προϊόντων από τα κτήματα της Εκκλησίας στο Λεωνίδιο

ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ