Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εφαρμόζουν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο «Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης». Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Γεώργιου Λέπουρα, με την υποστήριξη της Δρ. Γεωργίας Γιαννακοπούλου. Η εκτέλεση του προγράμματος πραγματοποιείται σε συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα φοιτητών του Τμήματος και είναι μέρος του μαθήματος «Μέθοδοι Ανάπτυξης και Διαμόρφωσης Εκπαιδευτικού Περιεχομένου». Το πρόγραμμα θα δοκιμαστεί πιλοτικά στα σχολεία που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης με τη βοήθεια των αρμόδιων Συμβούλων Εκπαίδευσης.
Σκοποί του προγράμματος
Ο κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι να εξοικειώσει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς με διάφορες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που ενσωματώνουν τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση, όπως:
- Βιωματική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας, που επιτρέπει στους μαθητές/τριες να εντρυφήσουν στα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.
- Χρήση βασικών ψηφιακών εργαλείων που προάγουν τη σύγχρονη μάθηση και την τεχνολογική κατανόηση.
- Ανακαλυπτική και συνεργατική μέθοδος μέσω της έρευνας πεδίου, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων.
- Μοντέλο ανεστραμμένης τάξης που προάγει τη συμμετοχή και την ενεργητική μάθηση.
Μέσω αυτού του προγράμματος, οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, εμβαθύνοντας στην αρχαία ιστορία και τις αρχαιότητες της Αρκαδίας. Αυτή η εμπειρία θα τους επιτρέψει να συνδέσουν τη θεωρία με τη πράξη και να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Πιλοτική Εφαρμογή και Μελλοντικές Προοπτικές
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα διεξαχθεί με τη Στ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, θα υπάρξει διάχυση των αποτελεσμάτων τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να προωθηθούν οι εκπαιδευτικές πρακτικές και οι γνώσεις που θα αποκτηθούν.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η γόνιμη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη επιπλέον προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, προσφέροντας ένα πλούσιο και ουσιαστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους μαθητές/τριες της περιοχής.