leonidio24.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Μπαγινέτας: Οραματισμός και Στρατηγικές της ΕΕ για την ΚΑΠ μετά το 2027

Κοινοποίηση

Το Όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 19 Φεβρουαρίου, παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο του «Όραμά της για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα». Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που στόχο έχει να καθορίσει το μέλλον της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα στην Ευρώπη μέχρι το 2040 και πέρα από αυτό.

Η Ανακοίνωση της Επιτροπής εστιάζει σε τέσσερις (4) κύριους τομείς, οι οποίοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν:

Βασικοί Τομείς Προτεραιότητας

Ένας ελκυστικός και προβλέψιμος αγροτικός τομέας: Η γεωργία απαιτεί σταθερότητα που θα ενθαρρύνει τους νέους να εισέλθουν στο επαγγελματικό πεδίο, συμπεριλαμβάνοντας δίκαια εισοδήματα και αυξημένη δημόσια υποστήριξη.

Ένας ανταγωνιστικός και ανθεκτικός αγροτικός τομέας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει την προτεραιότητα της επισιτιστικής ασφάλειας μέσω πολυάριθμων πολιτικών.

Ένας ανθεκτικός αγροτικός τομέας με προοπτική για το μέλλον: Ο γεωργικός τομέας της Ευρώπης είναι κρίσιμος για τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ένας αγροτικός τομέας με δίκαιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας: Η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα εκσυγχρονισμένο Σχέδιο Δράσης για τις Αγροτικές Περιοχές, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης.

Πέρα από αυτούς τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας, η Ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης τη σημαντική συμβολή της έρευνας, της γνώσης, των δεξιοτήτων και της καινοτομίας στην υλοποίηση αυτού του Όραματος για το αγροδιατροφικό σύστημα της Ευρώπης.

Μηνύματα για το Μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Η ανάλυση της Ανακοίνωσης αποκαλύπτει τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2027.

Δικαιότερη και καλύτερα στοχευμένη δημόσια στήριξη

Η δημόσια στήριξη μέσω της ΚΑΠ παραμένει κρίσιμη για την ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών. Στο μέλλον, η στήριξη θα επιδιώκει να προσανατολίζεται σε γεωργούς που ασχολούνται ενεργά με την παραγωγή τροφίμων και θα εξετάσει την προτεραιότητα στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων που είναι θεμελιώδους σημασίας για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η στήριξη θα επιδιώκεται σφοδρότερα προς τους γεωργούς που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, όπως οι νέοι γεωργοί και οι γεωργοί σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, ενώ θα εξεταστούν μέτρα όπως η προοδευτική μείωση και η επιβολή ανώτατων ορίων.

Αξιοποίηση των ευκαιριών καινοτομίας

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία προσφέρει νέες ευκαιρίες στους γεωργούς για επιπλέον πηγές εισοδήματος, όπως η βιολογική παραγωγή και οι οικολογικές πρακτικές γεωργίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενδυναμώσει τις ευκαιρίες αυτές μέσω πιστώσεων για τη φύση και καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Εφαρμογή ενός επενδυτικού πλαισίου

Η ΚΑΠ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της γεωργίας.

Ανανέωση των γενεών

Το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη εξαρτάται από τους νέους γεωργούς και την προσέλκυση τους στον τομέα. Η στρατηγική ανανέωσης των γενεών θα παρουσιαστεί το 2025 και θα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των εμποδίων που αποτρέπουν νέους από την εισαγωγή στον γεωργικό τομέα.

Διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού

Η επισιτιστική αυτοδυναμία της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα προϊόντα. Γι’ αυτό, η μείωση αυτών των εξαρτήσεων είναι θεμελιώδους σημασίας.

Ετοιμότητα απέναντι στους κινδύνους

Η ΚΑΠ θα υποστηρίξει μέτρα που θα κάνουν τον γεωργικό τομέα πιο ανθεκτικό απέναντι σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η λειτουργία του γεωργικού αποθεματικού θα επαναξιολογηθεί έτσι ώστε να επικεντρώνεται σε σημαντικές κρίσεις.

Ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Ο γεωργικός τομέας αναμένεται να συμβΆλλει στην μείωση των εκπομπών και οι πολιτικές θα προσανατολίζονται στην ενθάρρυνση ορθών πρακτικών που προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση.

Η μελλοντική ΚΑΠ θα ενισχύσει τη στήριξη στους γεωργούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με παράλληλη απορρόφηση άνθρακα στα εδάφη και τα δάση. Η προσέγγιση αυτή συνιστά μια στήριξη για την αναγκαία μετάβαση του τομέα.

Αυτή η Ανακοίνωση αποτελεί ουσιαστικά τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγροδιατροφικό τομέα του μέλλοντος, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον διάλογο σχετικά με την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα εφαρμοστεί μετά το 2027.

Άρθρο του Κώστα Μπαγινέτα, Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ΥπΑΑΤ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Υποχώρηση του Χειμώνα και Άνοδος της Θερμοκρασίας από την Πέμπτη με Πρόγνωση της Ν. Ζιακοπούλου

Γερμανία Καταστροφή και Συμφωνία στις Διερευνητικές Συνομιλίες CDU/CSU και SPD

Σημασία της συμφωνίας αλ-Σαράα με τους Κούρδους της Συρίας για την οικοδόμηση της νέας Συρίας