Αυξανόμενες Οικονομικές Ανισότητες στη Σουηδία
Μία στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες στη Σουηδία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφίμων, με τα παιδιά να είναι τα πρώτα θύματα των αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων στη χώρα. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η οποία διενεργήθηκε με τη συνεργασία τεσσάρων ενώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού.
Η Όσε Χενέλ, γενική γραμματέας της Majblomman, η οποία έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, τόνισε ότι οι ανύπανδροι γονείς με μέτρια εισοδήματα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Οι γονείς αυτοί αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της τροφής και των βασικών αναγκών, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μη μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο ή τα μαθήματα μουσικής, δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την κοινωνική τους ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών των τροφίμων και το υψηλό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών, τα οποία επιβαρύνουν περαιτέρω την σουηδική οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Verian μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 21 Φεβρουαρίου 2025, το 29% των μονογονεϊκών οικογενειών δήλωσαν ότι «δυσκολεύονται» να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή.
Η έρευνα ανάλυσε δείγμα 1.112 ατόμων, εστιάζοντας σε μονογονείς με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 30.000 κορώνες (περίπου 2.780 ευρώ), καθώς και σε ζευγάρια γονέων με εισόδημα μικρότερο από 43.000 κορώνες (3.967 ευρώ). Η Ούλρικα Μόντιερ, γενική γραμματέας του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού, διαπίστωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται για εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας.
Επιπλέον, τα παιδιά είναι τα πρώτα που υποφέρουν από αυτές τις ανισότητες, καθώς γίνονται ενσυνείδητα των οικονομικών δυσκολιών των γονιών τους. Σύμφωνα με τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, τα παιδιά γνωρίζουν πότε οι γονείς τους λαμβάνουν μισθούς και κοινωνικά επιδόματα και αποφεύγουν να ζητούν συμμετοχή σε σχολικές εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν έξοδα.
«Η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να μετακινηθούν για τις δραστηριότητές τους ή να επισκεφτούν φίλους», επισήμανε η Χενέλ. Συχνά, νέοι ηλικίας 16 ή 17 ετών που αρχίζουν την πρώτη τους καλοκαιρινή δουλειά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους. «Τους παρέχουμε εισιτήρια μεταφοράς προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τον πρώτο τους μισθό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η οργάνωση της έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση για παιδιά κατά 12 εκατομμύρια κορώνες (1,1 εκατομμύριο ευρώ) τα τελευταία δύο χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες, οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν την αύξηση και την προσαρμογή του οικογενειακού επιδόματος στον πληθωρισμό, καθώς και την εισαγωγή δωρεάν δραστηριοτήτων αναψυχής και δημόσιων συγκοινωνιών για όλα τα παιδιά, με σκοπό την εξάλειψη των οικονομικών φραγμών που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε σημαντικές ευκαιρίες.